Bokutkast Frihet är att vara jag - utan någons tillåtelse

Kap 3, Gå vidare, Avsnitt 3

Rörelse

Det stående receptet nu idag från läkare vid psykisk ohälsa är någon form av rörelse & motion. Och jag förstår verkligen varför, det funkar helt enkelt.

Att vara i rörelse ute i naturen är den bästa medicinen för återhämtning både för kropp, sinne och själ. Men som jag skrev tidigare så är det viktigt att lyssna på kroppen och göra i den takt man orkar med. Men se till att dagligen ta dig ut på små rundor, det är jätteviktigt. Om det så bara är för att bege dig ut för att sätta sig på en stubbe någonstans i skogen eller vid en vacker utsiktsplats eller vid vatten eller i en park.

Utsikter, fjäll, vatten och öppna vyer har varit stor hjälp för mig. Jag har spenderat många timmar bara genom att sitta och iaktta dessa och det ger mig en känsla av frihet, en lätthet inom mig och att vara en del av något större. Kanske du kan hitta ditt ställe där du finner denna känsla inom dig. Den är viktig, den är livsenergi.

Dans & musik kan också vara otroligt läkande och det är något som jag använt mig av och använder mig mycket av idag. Att släppa på prestationer och begränsningar och få släppa känslor fria. Att få uttrycka dem via rörelser och framför allt för att bygga upp energi. Jag kan säga att jag har släppt loss en hel del bland granar och kottar när jag och hunden varit ute på promenader. Det tog ett tag innan jag var där och fann glädjen i det, men den typ av rörelse har hjälpt mig mycket framåt under fortsatt återhämtning.

Gillar du att jogga och du känner att den fysiska kroppen orkar med det, jogga. Men lämna tid, hastighet, sträcka hemma. Bara ut för att du tycker om att göra det, helt utan prestation. Eller ta fram cykeln för en tur, jag har en vän som älskar att cykla. För henne är det en stor frihet att ta sig fram på sin cykel, känna vindraget i ansiktet och rörelsen framåt där hon inte behöver anstränga sig så mycket för att ha cykeln i rörelse. Nu snackar vi inte tävlingscykel racing här, utan mer för njutningen skull.

Oavsett vilken form av rörelse du väljer, det finns en uppsjö av alternativ, så se till att välja och framförallt att välja något så att du kommer ut. Och har du möjligheten, se till att komma ut i naturen. Naturen i sig ger oss otroligt mycket energi och du får gratis hjälp att jorda dig och med det menar jag öka din närvaro i nuet. Jag tror också på en form där du faktiskt rör dig framåt, tar dig från en plats till en annan i början. Det spelar ingen roll hur långsamt det går eller hur långt du tar dig bara du rör dig framåt.

För min del så har rörelse & motion varit en av några avgörande faktorer för att komma tillbaka. När vi är stilla så blir det en form av stagnation i systemet och blir vi kvar där för länge så leder det till depression. Det är egentligen samma som med vår egna utveckling, vi behöver även där känna att vi är i rörelse framåt. Eller livet i sig, att känna att det rör sig framåt och inte bara runt runt. Stannar vi upp eller det går bara runt, runt så på sikt blir vi nedstämda och till slut deprimerade.

Att skapa något, använda dig av din kreativitet skapar också en känsla av rörelse i oss. Och den är jätteviktig att bejaka. Men jag tror som så, att hämta tillbaka sin kreativitet underlättas om vi börjar med att sätta vår fysiska kropp i rörelse först.

Jag går än idag på promenader i skogen varje dag. Dels har jag min hund som ”kräver det” och det har verkligen blivit viktigt för mig för att behålla balansen i livet, för mitt egna välmående. Det är även otroligt skönt att bege sig ut när livet hopar sig som det gör ibland. Att få rensa i röran, släppa taget och se situationen utifrån ett annat perspektiv. Och det gör jag allra bäst när jag är ute och går.

Vi tenderar ju att välja bort detta, prioritera bort rörelsen och motionen när det snurrar på, är mycket, är stressigt. Men det är just då den är som allra viktigast och verkligen kan vara avgörande om vi ska orka med eller inte.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *