Bokutkast Frihet är att vara jag - utan någons tillåtelse

Kap 5, Att förändra, avsnitt 4

Att välja sitt umgänge – relationer

Min mentor sa ofta, du är som din omgivning. Du är som de fem personer du har dig närmast. Se dem så ser du dig själv. Det tog ett tag att faktiskt se och sedan erkänna för mig själv att det faktiskt stämde. Antingen så var det prestationsprinsessor, eller satt med mycket rädslor, anpassningsbara så att man enbart följer med strömmen. Och detta tugg om vad vi inte tycker om eller hur vi inte vill ha det. Att vi faktiskt pratade, uttryckte det vi var missnöjda med, men vi gjorde aldrig nånting åt det. Jag skyller inte på mina nära, jag var ju en av dem och mitt beteende var exakt lika. Jag och min barndomsvän sa ofta till varandra, ”Ska det verkligen behöva vara så här?” Så en önskan om något annat, fanns inom oss, men vi tittade aldrig åt det hållet.

När jag sedan började min egna förändringsprocess så förändrades även min umgängeskrets. Dels föll det sig naturligt att vissa personer försvann och nya kunde kliva in. Men också att jag valde bort umgängen som inte gav något just då. Jag rensade helt enkelt upp lite, prioriterade kan man också kalla det. Jag valde att gödsla de relationer som faktiskt hade en livskraft i sig och slutade att gödsla andra som inte hade det. I dag så är jag faktiskt rätt så kräsen med vilka jag vill ha omkring mig. Jag går hellre ensam än med personer som jag inte har något utbyte med.

Vart vill jag komma egentligen? Jo, det jag vill säga är att relationer är viktiga och att få tillhöra en gemenskap. Att ha någon eller några nära dig som du kan ”poor your heart to” och där du känner att du kan vara dig själv i alla lägen. Men det är också viktigt att syna dina relationer, ditt umgänge i sömmarna. Om dessa verkligen tillför dig något, vad du får ut av att umgås med dessa personer?

Det handlar också om att hur du värdesätter dig själv och din egna tid. Om du t.e.x vill förändra ett beteende som inte är gynnsamt för dig, då kanske du behöver personer som stöttar din förändring och inte bromsar den. Jag menar söka stöd hos personer som är lika rädd som dig brukar inte ge någon större hjälp framåt. Försöker du bryta ett ohälsosamt beteende så är det näst intill omöjligt att göra det om du omger dig med människor som också har detta beteende och som inte vill förändra.

Jag säger inte att du behöver bryta upp dina relationer, det är helt upp till dig vad du vill och vad du behöver. Men jag vill verkligen uppmuntra dig till att skapa relationer/grupper/vänner som är stödjande i de områden du vill utvecklas inom eller som du vill förändra. Där du kan ta hjälp för att vägen framåt ska bli lite lättare.

”Jamen det är ju inte så lätt att hitta nya vänner eller nya kontakter i min ålder”. Nej, alltså att sitta hemma och tro att någon ska komma och knacka på dörren och säga att den vill umgås är nog naivt. Men det finns faktiskt grupper man kan söka sig till. Olika nätverksgrupper som kanske har grundkärnan i ett område som intresserar dig eller anmäl dig till en kurs eller en utbildning. Några av mina närmsta vänner jag har idag har jag träffat under kurser och utbildningar jag har gått nu de senaste åren. Men också gamla kontakter där vi har sammanstrålats på nytt idag genom gemensamma intressen och hjärtefrågor och som också har kommit mig väldigt nära.

Det underlättar verkligen att ha likasinnade med sig på sin resa. Och vi ska också komma ihåg att vänskap eller relationer handlar om ett ömsesidigt utbyte av varandra, när detta blir en envägs kommunikation då är det dags att lämna den relationen.

Som sagt relationer kan vara allt annat än enkla och det finns inget som kan skapa så stor smärta i dig som ett möte med en annan människa på samma sätt som det inte finns något som kan skapa så mycket glädje i dig som ett möte med en annan människa. Vissa människor retar gallfeber på dig och får dig att vilja idiotförklara mänskligheten medan andra får dig att leva upp fullständigt, där allt blir möjligt, där man känner glädje och tacksamhet över att få vara vän med en sådan person.

Sen har vi även relationer som inte ger oss något som helst i utbyte annat än en tung kropp och huvudvärk och dessa relationer har vi en förmåga att vilja gödsla i all evinnerlighet. En intressant aspekt i allt detta är främst varför vi envisas att hänga kvar i relationer som egentligen inte ger oss något.

Vi är nog alla präglade att alla ska få vara med och att vi inte kan välja de människor vi vill ha i vårt liv. Men jag skulle vilja säga att det är vår skyldighet, vårt ansvar, vår rättighet att välja vilka personer vi vill ha i vårt liv. Och främst dom vi vill ha närmst oss. Sen kan det vara så att vi har dessa för att fylla ett behov inom ett visst område i vårt liv. Vissa relationer är för en tid, för att utbytet emellan varandra bara är för en tid. Vissa relationer är livslånga och jag tror vissa relationer är för att uppmärksamma sidor hos dig själv. Kay Pollak kallar dessa människor vi möter som skapar obehag i oss för ”De utsända”. De är utsända för att vi skall lära oss något om oss själva. Och det är faktiskt intressant att titta på, vad det är för något som triggas igång i oss. Och som Kay säger, istället för att bli irriterad ”ahhhh nu är det en sån här jubelidiot igen” istället verkligen se personen som Utsänd, ”vad kan jag lära mig av detta?”.

Oavsett relationens karaktär så tror jag inte på att möten med andra människor sker av en slump. Utan att vi faktiskt sammanförs, kalla det ödet, och att det finns en anledning till att man ses.

När jag bestämde mig för att göra en förändring så blev det tydligare för mig hur mina relationer såg ut. Vilka relationer jag lade min energi på, vad jag fick tillbaka och även relationer som var rena energiläckage. Jag märkte även hur omgivningen reagerade på det jag gjorde eller inte gjorde och på den jag är. Jag kunde även skönja ett visst avund och en missunnsamhet som blev ganska så tydlig i och med jag började att bryta mina gamla beteenden och livsmönster. Jag kanske till och med bröt mot samhällets dolda agenda, gud bevara mig vad märkvärdig jag hade blivit då.

Jag kunde känna att det var otroligt tungrott ibland då min upplevelse var att bli motarbetad istället för stöttad och jag förstår nu att jag även väckte rädslor och oro hos människor i min närhet. En rädsla att jag skulle lämna dem eller att jag kanske inte skulle bli som förr igen. Vilket jag i och för sig inte har blivit. Jag var inte intresserad att gå tillbaka till den jag var innan jag blev sjuk, varför skulle jag vilja det när jag gjorde mig själv sjuk.

När jag läste en bok skriven av självaste Dr Phil så fick jag det beskrivet på ett riktigt bra och tydligt sätt. Och jag ska försöka återberätta det stycket med mina egna ord.
Dessa typer av människor som jag ibland kände och känner mig motarbetat av var inte ute efter att göra mig illa utan egentligen bara försökte skydda sina egna liv, sina egna farhågor och sina egna ”påhittade” jag, den de tror att de måste vara. Dessa kategorier som Dr Phil beskriver tror jag att vi alla har i våra liv, har haft eller kommer att stöta på och de kommer att försöka få dig att återgå till ledet. Till det gamla vanliga, för dem kända. Därför är det viktigt att du ser detta och inte låter dig påverkas av dem.

  1. Överbeskyddande – rädslor, vill skydda dig och på så sätt kan bromsa dig
  2. Maktmanipulation – försöker bryta ned din kraft och få dig tillbaka där du en gång var
  3. Utjämning – avundsjuka, vill dra ned dig till samma nivå som är lägre än den nivå de tror sig själv infinna sig på. De arbetar oftast för dig när du misslyckas och mot dig när du lyckas
  4. Trygghet i Status quo – Livrädda för förändringar, även de som är till det bättre. När man utgör ett hot för, dvs visar på förändring. Ett hot mot deras trygghet/bekvämlighet

Vår största utmaning vi har är i livet och speciellt när vi försöker göra en förändring är våra relationer. Dina föräldrar, din arbetsgivare, dina vänner och din familj, alla behöver de dig på sitt sätt. Och det vi oftast gör är att vi finner oss i dessa förväntningar och anpassar oss till dem, precis som jag gjorde. Men tyvärr så sker det många gånger på bekostnad av dig själv, det du vill, dina talanger, färdigheter och dina drömmar.

Du har redan allt inom dig du behöver för att vara, ha och göra allt som du önskar i detta liv. Du är den som är mest kompetent att avgöra vad som är bäst för dig. Lita på det du känner och stå kvar starkt i det oavsett hur omgivningen du har runt omkring dig försöker påverka dig.
Det är absolut inte lätt, definitivt inte i början. Men om du inte står upp för dig själv, för den möjligheten, så kommer heller ingen annan göra det åt dig. Du behöver sätta ut kursen själv och se till att ta med dig personer som stöttar dig framåt. Är det så att du inte har det i början är det bättre att resa ensam än att ta med sig människor ombord som försöker bromsa dig.
Du har med andra ord rätt att välja vilka människor som ska omge dig medan du gör de förändringar du behöver göra och att välja var och när du vill göra det.

Jag är en idéspruta och en drömmare och det har jag alltid varit, det är en av mina förmågor. Det jag förstått genom åren är att jag delat mina frön och drömmar med personer som varit antingen Överbeskyddande eller Trygghet i Status Que. Vilket inneburit att det i deras värld varit Mission Impossible att genomföra dem. Jag har aldrig ifrågasatt det utan trott, att de har nog rätt, det här kommer att bli för svårt för mig. Och så har jag lagt det åt sidan. Och för varje gång jag gjort det har en bit av min inre låga slocknat. Som jag skrev i början så har dessa människor såklart inte gjort det av illvilja, absolut inte. Utan i rent beskydd av mig eller i beskydd av sig själv. Jag har helt enkelt inte varit stark nog och trott på mig själv och därför har jag valt deras väg. Och med det vill jag säga att vi även i sådana här lägen behöver välja de människor vi vill dela våra drömmar med. Och är det viktigt för dig så välj människor som kommer hjälpa och stötta dig att uppnå dem.

Alltså tänk så här, om du till exempel vill gå ned i vikt och börja träna. Söker du då hjälp hos en person som är en soffpotatis, alltså tillbringar stor del av sin tid i soffan och äter chips? Nä, det tror jag inte. Utan du lär ju vända dig till en PT eller någon typ av Hälsocoach som du vet är bra och som har kunder som uppnår de resultat de önskar. Och lite så ska du även tänka om du behöver förändra något hos dig, eller något du vill förverkliga. Vänd dig till människor som vet hur man gör och som har gjort det. Som ser möjligheter istället för problem.

Vi har rätten att välja och varför inte också då välja att umgås med de människor som vi mår bra av att umgås med. Som vi trivs med och där du känner att du får vara du. Svårare än så behöver det inte vara.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *