Bokutkast Frihet är att vara jag - utan någons tillåtelse

Kap 5, Att förändra, avsnitt 5

Vy från en morgonrunda

Fyll på din bägare – skapa måbra rutiner

Jag har skrivit mycket nu om det som pågår inom oss. Det eviga tugget och malandet och tyvärr många gånger negativt malande. För att bryta detta så behöver vi bli medveten om det som pågår inom oss och vad vi säger till oss själva. Att syna oss själva i sömmarna. En stöttande omgivning underlättar verkligen så att se över våra relationer kan också vara en viktig del i vår egna utveckling framåt.

Jag vill påstå att med mitt tidigare beteende, min syn på mig själv. Hur jag pratade med mig själv och hur jag värdesatte mig själv och min tid. Så skapade jag ett levnadssätt och med det rutiner som till slut ledde till att jag blev sjuk. En väl inarbetat strategi helt enkelt. Jag såg inte alls till att tillgodose mig tid och skapa rutiner för det jag verkligen behövde för att må bra utan det prioriterade jag bort. Jag skrev ju i början om min insikt, att om jag drivit mig själv till att bli sjuk så borde jag även kunna driva mig själv till att må bra. Och en del i detta är att skapa rutiner för ett bättre välmående.

Och vi ska absolut INTE underskatta vikten av att träna och vara i rörelse. Jag vill säga att den är livsavgörande för vårt välbefinnande. Träningen är för vår fysiska kropp och vår knopp. Att bygga upp den, hålla den stark och vital under vår levnadstid. Så att den orkar med att följa oss hela vägen, att vår fysik inte ska vara en begränsning. Rörelsen är för knoppen och för själen och det behöver inte vara en träningsform utan en form av skapande eller utveckling som bidrar just till denna känsla av att vara i rörelse.

Vi behöver tillföra oss någon form av träning om det så är en promenad, joggning, yoga, dans, ridning, skidåkning, styrketräning eller vad det är just du tycker om att göra. Har läst någonstans att minst 30 minuter per dag behöver vi ge oss tiden för det.

Se till att avsätta tid för det, att inte prioritera bort det! Se till att träna för din skull och för ditt välmående och njut av dessa stunder.

Jag vet med mig själv och med så många runt omkring mig att träningen är bland det första vi gör avkall på för att räcka till åt andra och åt annat. Det är lätt att plocka bort den tiden, men jag tror också att när vi gör det så går den nedåtgående spiralen ganska så fort. Vår kropp är vår borg, se till att ge den det den behöver så den kan bära dig genom livet.

Viktigaste stunden för mig på dagen är morgonpromenaden med hunden. Jag är så tacksam över min trogna följeslagare Viggo. Vissa morgnar blir det en Power Walk och vissa rent meditativt & för rörelsen framåt. Men det är en oerhört viktig start på dagen för mig. Ja jag ska erkänna att det bär emot ibland och att jag bara vill vara kvar inomhus, i sängen och snooza lite på klockan. Men jag märker även en stor skillnad på min energi, mitt välmående och på min koncentrationsförmåga när jag har varit ute och när jag inte varit det. Och den känslan har jag som morot de morgnar då det är lite motigare. Men det händer självklart att jag bli kvar i sängen ibland och min man får ta morgonrundan, speciellt på helgen.

Den absolut roligaste träningen jag gör, som jag började med för snart 3 år sedan och som jag även sedan 2 år tillbaka leder egna pass i är dans. Den gör verkligen underverk för min energi och mitt välbefinnande och som bonus så är det även en riktigt bra träningsform både för styrka, kondition och rörlighet. Jag kan vara så trött när jag åker iväg till dansstudion men är fulltankad och hög av energi när jag åker därifrån, så pass att det nästan är svårt att sova på kvällen för att jag känner mig så upprymd.

Dessa pass prioriterar jag verkligen och sedan jag själv blev dansledare så gör det sig självt. Det spelar ingen roll hur trött jag är, hur mycket annat jag än borde göra istället, hur starkt soffan lockar så åker jag dit 3 gånger per vecka. För jag behöver bara tänka på den känsla jag har när jag dansar så ebbas soffans förföriska lockelse ut.

Jag lyssnar även mycket på musik när jag är ute och går med hunden och musik har för mig verkligen förmågan att påverka min energi. Vill jag höja energin så lyssnar jag enbart på låtar som gör mig glad och som gärna får mig att vilja dansa. Vill jag gå mer meditativt så väljer jag låtar för det. Och vill jag vältra mig en stund i självömkan, ja då finns det även en uppsjö av tårdrypande ballader för det. Tack Spotify för att Ni finns!

Min dotter har skapat sig själv fantastiska morgonrutiner utan att jag tror hon ens förstår innebörden av detta. Varje morgon när hon skall gå på skolan ställer hon klockan alltid 30 min tidigare än vad hon egentligen behöver göra. Hon tillåter sig själv att ligga och dra sig i sängen i 10 minuter, sedan sätter hon sig framför sin sminkspegel, spelar hennes favoritlåtar i hörlurarna och sitter i lugn och ro och lyssnar på musik och sminkar sig. Hon säger själv att denna rutin gör henne så glad och att hon kan ta sig an dagen med lätthet. Jag tycker detta är helt otroligt, hon är 15 år idag och vet redan vad hon behöver göra för att göra starten av dagen till det bästa tänkbara för henne. Hur många av oss gör det?

Känns det igen att man börjar med att snoooza sig igenom de första 15 minuterna för att därefter hasa sig in i duschen, göra sig i ordning i ett hafs för att sedan väcka barn, äta frukost stående för att samtidigt servera barnen frukost och bråka med påklädning. Man är redan stressad och irriterad och ibland även rosenrasande när man hunnit satt sig i bilen och ska skjutsa till skolan. Jag tror inte det gick fel någonstans på vägen under morgonen, då man tvingade på sonen byxorna istället för pyamasbyxorna. Eller då man stod med sin kaffekopp och bittert tänkte ”ska man aldrig få ta det lugnt en morgon”? Jag tror det gick fel redan när du gick och lade dig kvällen innan, du hade ingen plan, rutin för hur Du ville att morgonen skulle fortlöpa. Du låter den bara hända och då enligt gamla referenser hur den brukar bli. Du har inte skapat dig en bra morgonrutin så att du kan starta dagen på bästa sätt.

Hur många av er ligger och tänker på morgondagen när ni gott och lagt er? Spelar upp filmen hur mornarna brukar se ut med stress och tjafs, gruvar dig liksom till sömns? Regissera om din film så den blir som du skulle vilja att dina morgnar ska se ut och börja agera efter den filmen. Det kommer inte ske förändring direkt, men på sikt. Och som bonus kommer du somna gott på kvällen innan eftersom du skapat dig känslomässigt en bra och hälsosam plan för morgondagen.

”Jamen det är ju inte så lätt, du har ju säkert inga morgontrötta och obstinata barn eller är ensam på morgonen och skall fixa allt?”. Nej i dag har jag inte det, mina barn är 15 & 21 men även dom har varit små. Jag har verkligen varit i denna morgonstress under flera år, inte ens reflekterat att jag faktiskt har möjligheten att göra och tänka annorlunda. Jag har så många morgnar frågat mig själv, ”ska det verkligen behöva vara så här?” Men jag har aldrig svarat på min fråga och det ska gudarna veta att jag tampas fortfarande med att ta mig ur sängen med ett skutt. Så NEJ, såklart det inte är lätt, för återigen då hade du redan gjort det. Men om vi tänker efter, om vi skulle kliva upp 30 minuter tidigare än vanligt för att ge oss själv den tiden, vad skulle du då vilja göra? Ta en promenad med bra musik i lurarna? Eller en varm och härlig dusch för att sedan sätta dig ned med en kopp kaffe i lugn och ro. Eller göra som min dotter låta dig ligga och sträcka på dig i 10 minuter för att sedan i lugn och ro göra dig i ordning? Hur skulle din drömmorgon se ut? Och vad är det som gör att du inte redan har den?

Verkligen, skapa bra rutiner på morgonen. Det är starten för din dag. För mig är det idag att avsätta tid för att få gå en långpromenad med min hund, om det så innebär att jag måste gå upp tidigare. Att sitta och dricka kaffe, äta min frukostmacka i lugn och ro, gärna ute på altan om väder och säsong tillåter. Eller på ett café någon gång ibland. Det behöver inte handla om mer än 10 minuter med denna kaffekopp, men det är verkligen så skönt. Och jag hade verkligen önskat att jag hade kunnat gett mig det tidigare. Vågar inte ens tänka på hur många år av mitt liv som jag ödslat på att bara överleva istället för att leva. Det är himlande och gör mig så ledsen att jag inte varit snällare mot mig själv tidigare.

Vad skulle du behöva för rutiner på morgonen för att du skall kunna starta dagen på bästa sätt?

Vad är det mer du skulle vilja göra eller vara för att kunna fylla på din egna bägare? Unna dig tid på ett SPA? Ta en Massage eller en ansiktsbehandling? Träffa en vän på en fika? Läsa en bok i lugn och ro? Träna? Måla? Gå på stan och shoppa lite fina kläder? Sitta vid en sjö och bara lyssna på ljudet av vågorna som slår in på stranden?

Vad är det Du behöver för du ska kunna fylla på din bägare? Ge dig själv tiden att svara på det och se till att börja göra det, dagligen.

Släpp taget om dåligt samvete eller att du är självisk om du ser till att fylla på dig själv först. Jag lovar dig du kommer att få en helt annan energi och lust för livet och du kommer finnas där för andra på ett betydligt hälsosammare sätt. Hälsosammare för dig och för de personer du har runt omkring dig.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *