0 0
Read Time:2 Minute, 5 Second

Hade ett fint samtal med min dotter idag! Hon hade varit ute igår kväll med några kompisar och haft en rolig kväll. Det är sällan hon går ut, trivs hemma säger hon, men det kom även fram att hon får dåligt samvete när hon går ut. Känner sig oansvarig😳

Det väckte mycket tankar i mig, hon är knappt 20 fyllda. Hon har fått tagit ett stort ansvar tidigt i att ta hand om sig själv. Betydligt större lass än vad en tonåring normalt ska behöva göra❤️ Så ur ett perspektiv förstår jag att hon känner så här, men för den skull vill jag inte ATT hon ska behöva göra det.

Vad innebär det att vara ansvarsfull? Vad bär vi med oss för sanning som talar om för oss vad som är ansvarsfullt?

Jag känner tyvärr igen mig i henne & den sanning jag burit med mig som jag säkert överfört vidare:

  • Att vara hemma med familjen all ledig tid, då tar jag ansvar
  • Att spara för framtiden & för sämre tider, då tar jag ansvar
  • Att ha ett heltidsjobb, gärna kämpa extra hårt för att få ut lönen varje månad, då tar jag ansvar
  • Att vara sparsam och inte unna sig något i onödan, då tar jag ansvar
  • Att inte lägga varken tid eller pengar på nöjen för egen del, då tar jag ansvar
  • Att sköta familj & hem exemplariskt, då tar jag ansvar
  • Att vara duktig, prestera, alltid visa mig stark, då tar jag ansvar
  • Att finnas för andra hela tiden, då tar jag ansvar

När jag klev utanför denna ram, då var jag oansvarig och brottades med skuld & dåligt samvete. Det här präglar mig till viss del fortfarande & jag ser också den kollektiva delen som finns med i dessa rader. Det vi fått lära oss att tro är ansvarsfullt.

Det sorgliga i denna sanning är att det fanns inget som sa till mig att det var viktigt att göra sånt som gör mig glad, som ger mig energi. Att utforska, vara nyfiken, känna sig fram. Att vara spontan, följa det som jag känner för stunden. Att helt enkelt ta ansvar för mig egna välmående & mitt egna liv & att tillåta mig att njuta av det ❤️

Så rent krasst kan jag säga att jag har varit oansvarig när det kommer till mig själv, mitt välmående, rent av vårdslös.

Vad dyker upp i ditt huvud när du läser detta? Hur tänker du kring att vara ansvarsfull? Kontra oansvarig? Dela gärna dina tankar & reflektioner ☘️

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Camilla Johansson
info@camillanj.com