2 0
Read Time:8 Minute, 1 Second

Nu finns den ute till försäljning, Frihet att vara jag.

 


 

Boken finns att beställa som tryckt bok, E-bok på bland annat:

https://www.bokus.com

https://www.adlibris.com

https://www.cdon.com

https://www.akademibokhandeln.se

Du kan även beställa boken direkt via mig genom att skicka ett mail <3 

 


 

Om jag har skapat mig själv en livsstrategi, ett levnadssätt, en identitet som gjort mig sjuk borde jag även kunna skapa mig något nytt som kan göra mig frisk. Och inte bara frisk, kanske rent av lycklig också.

Camilla Johansson

 


 

Ljudboken med samma titel & Uppläsare Helena Zetterman finns på:

http://www.storytel.com

http://www.nextory.se

http://www.bookbeat.se


 

Utdrag ur Inledningen, Frihet att vara jag

 

Jag heter Camilla och är 46 år, prestationsprinsessa och bekräftelsejunkie. Eller, jag har varit det i allra högsta grad men har börjat att nyktra till.

2013 fick jag en utmattningsdepression, gick in i väggen, slog i taket, brände alla proppar, blev företagets tragiska hjälte. Kärt barn har många namn. Jag tänkte ”Det här kan inte hända mig. Att ha många bollar i luften är min livsstil, en del av min personlighet – det är inget jag kan förändra”. Men det hände faktiskt.

Idag kan jag se tillbaka på mitt liv som uppdelat i olika delar. En del som barn där jag liksom var, hur ska jag säga, ren. Du vet nyfikenheten, kreativ, genuint godhjärtad, öppen, lycklig och orädd, så där som bara barn kan vara. Allt var möjligt, det fanns inga begränsningar i vad jag trodde jag kunde göra eller vad jag ville bli.

Sen tar en ny del vid. Inte med ett tvärt slut och en tydlig början utan en diffus övergång som skett successivt genom barn- och ungdomsåren och vidare upp till vuxen ålder. Där jag lagt på mig lager på lager av begränsningar och börjat forma mig efter min omgivning. Till slut hade jag tappat essensen av vem jag var. Jag bara matade på, utan att stanna upp och utan att känna efter. Vilket till slut fick min kropp att kasta in handduken. Den delen fick däremot ett tvärt slut. Utmattningen blev en otroligt viktig milstolpe i mitt liv, en vändpunkt. Då förstod jag inte hur viktig den skulle komma att bli, men idag kan jag inget annat än känna en enorm tacksamhet. Visst, jag blev tilltufsad, omskakad. Jag dras fortfarande med sviter av den, och kommer säkert att göra det resten av mitt liv. Men jag väljer att inte se detta som något negativt utan hellre som att mitt system, min kropp och min själ, är mer finkalibrerad idag. Att jag kan på så sätt fånga upp och uppmärksamma signaler tydligare.

Jag ser det som att jag fick en andra chans att börja på nytt, att göra om och att göra rätt. Och i samband med min rehabilitering påbörjades en ny del av mitt liv, ett liv som jag medverkar mer medvetet i och är en viktig del av. Där jag faktiskt är JAG.

Jag har, kan man säga, en stor del av mitt liv gått omkring i en alldeles för tight och obekväm kostym. Det ”jag”. som finns innanför kostymen får egentligen inte plats där. Jag vill bara kasta mig ut, bryta mig loss, men kostymen stramar, kliar och begränsar möjligheten att röra mig framåt. Skulle jag göra ett tjolahoppsan-steg skulle den alldeles säkert spricka i baken, och det går ju inte för sig. Så istället anpassar jag mig efter kostymen och tror att det inte finns några andra storlekar eller modeller att byta till. Jag formar mig efter den. Jag anpassar hela mig och mitt liv efter denna kostym.

För mig är kostymen samhället med dess dolda agenda: vad jag tror jag behöver vara och göra för att passa in. Och fyllningen, innertyget, består av de lager av så kallade begränsningar jag bär med mig från min egen uppväxt och även generationer bakåt. Vad jag tror om mig själv, vad jag fått höra att jag är. Innanför denna kostym är essensen av den jag är, kärnan, det som är äkta, sant, autentiskt. Den jag är ämnad att vara.

 

Sagt om Frihet att vara Jag:

”Klok som en bok. Jag vill bara tacka för en helt fantastiskt bra bok och trots att jag själv är en 50+ gubbe så känner jag igen mig helt och fullt i boken som om den i stora delar beskrev mina egna krascher och det jag fått lära mig på vägen”

 

”Vilken fantastisk bok! Jag rekommenderar den till alla, utbränd eller ej då den är så livsutvecklande”

 

”Helt fantastisk bok”

 

”Äntligen en beskrivning av utmattning utan en massa bittra pekpinnar. Tack för att du lät oss höra din historia”

 

”Fantastiskt insiktsfull bok, både inspirerande och insiktsfull med massa igenkänningsfaktor”

 

”Fantastisk bra bok”

 

”Boken träffade mig som ett slag i magen. Verkligen träffsäker och med hur många insikter som helst”

 

”Hög igenkänning, smärtsamt men så inspirerande att inse vilka möjligheter jag själv har. TACK”

 

”Herregud, det var precis som om det var mig boken handlade om. Det jag själv inte kunnat sätta ord på. Tack, det här behövde jag får läsa för att komma vidare. Alla borde läsa din bok, så mycket värdefullt att ta med sig”

 

”Tänk om den här boken hade funnits när jag gick igenom min utmattningsdepression, eller om den funnits efter ett litet tag, när man hade gått igenom det värsta och var mottaglig för information, tankar och åsikter, jädrar vilken push i rätt riktning man skulle fått, och vad mycket onödigt lidande min familj skulle ha sluppit. Men, jag är glad att den finns nu, den här boken har verkligen förändrat mig och mitt liv till det bättre. Jag har absolut inte varit där jag är idag och inte mått som jag mår idag om jag inte fått ta del av denna bok. Jag trodde att jag var frisk från min utmattningsdepression och, ja, till en viss del, så pass att jobbet och vardagen gick ihop, men sen, hur var jag hemma fortfarande? Hur var jag mot min familj, min man, mina barn?

Jag vill tacka dig Camilla för att du skrev den här boken som förändrade mig och mitt liv till det bättre.

Alla dessa AHA upplevelser som du ger genom din berättelse är så otroligt träffande, att få bekräftelse på att det finns någon mer än jag som känner och gör precis som jag gjorde/gör, det är precis som att du beskriver mig, att du är jag, det är mina känslor, beteende och ord som du beskriver. Ju fler gånger jag läser boken så kommer något nytt som jag reflekterar över och känner att jag behöver jobba med, och du ger mig verktygen till det, och det för mig framåt i livet. Därför läser jag den åter och åter igen allt eftersom jag når mål efter mål till den personen som jag egentligen är och vill vara.

Det finns så otroligt många guldkorn i denna bok som kan göra stor förändring till det bättre.

Boken tar upp så mycket och ger såna bra verktyg att jag önskar att ALLA läste den oavsett en diagnos eller inte. Den gör nytta till ALLA! Tack Camilla ❤”

 

”Den här boken handlar om utmattningssyndrom i kategorin personlig utveckling och som handlar om författarens resa vidare till ett betydligt mer välmående och medvetet liv. Det är en viktig bok som ämnar att så ett frö i sin läsare att det är möjligt att förändra tillvaron och må bättre. Den är intressant, lättläst, tankeväckande och utlämnande och helt omöjlig att betygsätta. Jag känner igen mig i en hel del som författaren beskriver och att man måste lyssna på sin kropp och att det går att vända negativitet mot positivitet. Rekommenderar alla att läsa den för vem som helst kan hamna där. Tack @lavaforlag och författaren för läsexemplar” – @cias_bokhylla

 

 

”Det är så himla tydligt att vi inte kan leva under hög stress och press under längre perioder i livet för då blir vi sjuka. Visst är det konstigt att många av oss inte hinner dra i bromsen. Camilla höll på att arbeta ihjäl sig, hon var en prestationsprinsessa, en supermorsa som rusade genom livet. En dag gick det inte att ignorera symptomen längre. Utmattningsdepression.
Camilla var väldigt modig efter och under sjukskrivningen då hon började arbeta med sig själv, sitt beteende, sina tankar och invanda mönster. Konsten att skita i vad folk ska tycka och våga förändra. Jag känner igen mig i en del av det Camilla beskriver och under perioder lever jag nog under mer press och stress än vad som är sunt. Camillas bok är lättläst, välskriven och en riktig tankeställare. Tack @camilla_nj och @lavaforlag för att jag fick läsa” – @anna.e.boktips


”Så ärlig bok. Här hålls inget tillbaks. Här berättas om känslorna, både de bra och de dåliga. Om prestationsångesten som sitter och knackar på henne hela tiden och tankarna hon har om sig själv och om de rent för höga kraven. Hon piskar sig själv mot slutet, mot den där väggen som står där stadigt och motarbetar. Det är hennes berättelse om utmattning, ångest och vägen tillbaks. Jag som har PTSD kan faktiskt känna igen mig mycket hon skriver. Jag har också dåligt samvete, ångest osv med inriktning att jag ej duger. Att man måste prestera 24/7 på ett eller annat sätt. Men efter ha läst denna boken så har jag börjat fundera. Ja boken får en att öppna ögonen. En intressant bok ur många aspekter” - @Boksniffaren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Camilla Johansson
info@camillanj.com