0 0
Read Time:5 Minute, 41 Second

Igår nåddes jag av ett tråkigt besked, en vän har gått vidare, alldeles för tidigt från mitt perspektiv. Men ur ett större perspektiv så var hon klar med sitt arbete här. Himlen är en ängel rikare och inte vilken ängel som helst. Som min nära vän så vackert beskrev det: Nu får hon äntligen breda ut sina stora vingar och flyga fritt.

För mig kommer hon alltid vara den ängeln som varsamt ledde mig in på min egna väg. Som också dök upp på de mest oväntade sätt, vid alldeles rätt tillfälle & delade sin visdom hon hade för stunden. Som vid alla dessa tillfällen alltid varit ett stöd längs min väg framåt, eller som gett mig en fördjupad förståelse i den situation jag varit i just där & då. En sann, då jordbunden vägledare❤️🙏

Det sista samtalet vi hade handlade just om medvetenhet, awareness. Vi är inte våra tankar, vi är inte vår kropp, vi är medvetandet som upplever våra tankar & vår kropp.

En andlig lära som går hand i hand med den vetenskapliga läran utifrån mitt sätt att se det.

Så jag tar vid mitt förra inlägg på FB och Instagram om att Dina ord skapar din värld på samma sätt som dina tankar skapar din värld.

Våra tankar handlar övervägande om dåtiden, något vi är präglad i, något vi fått erfarit & något vi blivit uppfostrad i. Dessa tankar maler på inom oss & skapar oss en egen sanning, väcker känslor i oss & gör att vi agerar och handlar på ett visst sätt. Eller inte alls. Dessa tankar styr vår väg framåt i livet. 

Visst kan vissa vara bra, som ett varningens finger att inte göra om samma misstag igen. För det är just det som händer i oss, när vi ställs inför en situation som påminner oss om ngt smärtsamt vi upplevt tidigare. Då går larmet i vårt system & vi sätts i stridsberedskap för att fly, fäkta eller frysa. Allt för att undvika samma smärta igen. Det här sker blixtsnabbt och vi blir reaktiva. Vi blir frånkopplad vårt sunda förnuft & logiska tänkande, allt för att trygga vår egna överlevnad.

Det vi reagerar på är gammal information & vi stannar sällan upp och kollar sanningshalten i den. Istället så börjar vi automatiskt undvika saker & situationer. Vi låter oss styras av rädslorna.

Åter igen, det här är bra om det handlar om en livshotande situation. Men så är sällan fallet utan övervägande handlar det om något smärtsamt från det förflutna, kanske någon som sagt något till oss som skapat skuld & skam inom oss, och dit vill vi inte gå igen.

Det är sällan situationen vi reagerar på utan det är det vi tänker och tror om situationen, om oss själva inför situationen som skapar reaktionen.

Allt detta sker på ett omedvetet plan för oss, Men vi kan bli medveten om det

Att stanna upp när vi grips tag av den starka känslan. Stanna upp och upplev den, iaktta den, medvetet granska den. Vad är det egentligen jag tänker i denna situation, vad är det jag är rädd för ska inträffa? Vad är det jag känner? Vart kommer detta ifrån? Är det verkligen sant det jag tror? Vad är det jag säger/tänker till mig själv om denna situation och mina förutsättningar inför den?

Första steget är att stanna upp, andra steget är att bli medveten. Tredje att byta ut en negativt laddad, begränsande tanke med en ny. En ny som får dig att känna något helt annat, en känsla av välbehag. Och som får dig att handla på ett helt annat sätt.

En liten ny tanke som är till din fördel, som du låter gå på repeat tills du börjar tro på den. Den nya tanken och med det den nya känslan kommer vara det som förändrar din värld.

Välj dem varsamt beroende på vilken värld du vill skapa❤️

I stort sett hela mitt vuxna liv har jag låtit mitt förflutna, dåtiden styra mina val & mina beslut framåt. Låtit mig bli fängslad & begränsad. Att inte kunnat njuta av livet fullt ut, inte vågat – ifall jag blir fråntagen det. Aldrig vågat älska fullt ut ifall jag skulle bli sårad eller sviken. Aldrig tillåtit mig att nyfiket utforska, känt mig fram, lekt mig fram för då har jag varit ansvarslös. Jag har trott att jag inte varit tillräcklig eller duger som jag Är utan jag har behövt bevisat mitt värde genom att prestera och vara duktig.

ALLT detta har handlat om dåtiden, mina automatiska tankar som byggt mig ett fängelse & som drivit på mig obarmhärtigt. Tankar som inte haft en uns av sanning i sig men som blivit en sanning för mig.

Tankar som blev min värld & i den världen blev jag sjuk! I den världen levde jag inte, enbart överlevde.

Jag har så mycket kvar att lära i detta liv och jag har så mycket mer att uppleva. Livet känns med ens så mycket skörare när man får ta emot ett besked som igår. En påminnelse om att livet pågår här och nu. Vi ska inte ens behöva få denna påminnelse för att börja leva. Vi ska inte behöva ruskas om i grundvalarna för att ta ansvar för oss själva och hur vi vill leva våra liv. Vi blir omruskad för en stund, sen återgår vi till det invanda, även om vi inte trivs eller vill vara där.

För mig blir det här väldigt extensiellt och jag kan inget annat än att reflektera över mig själv i detta. Vem jag är, vad jag vill, vilka behov jag har och hur väl jag försöker möta upp detta. Och trots att jag anser mig själv vara en medveten person så går jag ofta tillbaka till gamla tankemönster, beteenden och rädslor. Låter dem styra och begränsa mig, eller att jag försöker frammana eller forcera saker för jag inte tycker det går tillräckligt fort. Antingen är jag i dåtiden eller i framtiden vilket gör att jag tappar nuet. Nuet där faktiskt livet pågår, där vi verkligen kan leva fullt ut, där vi kan njuta, vara, älska, uppleva med alla våra sinnen.

Frihet att vara jag handlar just om att befria mig själv från mitt egna fängelse. Ett fängelse uppbyggt av begränsande tankar från dåtiden. Jag är inte mina tankar, jag är inte min kropp, jag är medvetandet som upplever mina tankar och min kropp. 

Idag och alla dagar framåt hedrar jag min vän genom att mer medvetet välja att leva i närvaro, mer medvetet välja kärlek, mer medvetet välja glädje, mer medvetet följa det som får mig att må bra som får mig att vara levande. Allt annat är rädslor som är sprunget ur det förflutna, tankar som är kopplade till dåtiden. Jag väljer mina tankar som kommer skapa den värld jag vill leva i ❤️

Vad väljer du?

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Camilla Johansson
info@camillanj.com